Tuesday, December 7, 2010

Salam Maal Hijrah 1432H

Selamat tahun baru untuk semua umat Islam di muka bumi ini. Dan untuk aku juga. Cepat je masa berlalu. Buku amalan aku mesti tebal tang dosa saja. Aku selalu berharap yang aku jadi budak baik lepas lepas ni dan aku sedang mencuba sebaik dan sekuat Tiger.

Aku bercuti di kampung empat hari. Aku rasa aku banyak je cuti sampai Mak aku tanya aku, “Kau ni asyik cuti je, banyak jugak cuti kau ni”. Tempat kerja aku semua public holiday di-isytiharkan cuti. Aku amik kesempatan apply cuti untuk hari semalam sebab nak panjangkan waktu cuti aku. Tahun ni aku ada lebihan cuti satu hari yang aku tak tahu nak apply bila. Aku bawak ke tahun depan mungkin.

Aku rajin menaip sebab aku baru saja merosakkan TV rumah ni. Aku dah bersedia nak dengar Parents aku mengamuk lepas balik dari pasar.

Bai.

Monday, December 6, 2010

Azimat Maut

Mesti ramai dah tengok cerita Harry Potter & The Deathly Hallows Part I kan? Kalau dalam Bahasa, Harry Potter dengan Azimat Maut. Aku pun tak ketinggalan tengok. Cerita peberet ok? Itu pun dah lambat aku tengok. Ye la sekarang aku kan sibuk bagaikan menteri. Nak buat satu entri pun kene tunggu berbulan-bulan baru keluar yang baru. Aku sibuk uruskan negara. Ok berbalik pada tujuan utama entri, nak cerita pasal Harry Potter ni, waktu aku tengok movie dia ni, dari mula sampai akhir, ayat yang keluar dari mulut aku “Lawanyer Emma Watson (Hermione Granger) ni”. Sambil mulut nak ternganga-nganga. Dressing dia memang terbaik. Sampaikan lepas keluar wayang tu aku masih cakap benda yang sama. Sungguh jelik perasaan orang yang ikut sekali tengok wayang dengan aku waktu tu. Ada aku kisah.

Sebenarnya aku nak cerita yang aku ada baca buku cerita ni, tapi separuh je sebelum Adik aku hilangkan buku tu dengan alasan “Sorry la aku dah cari tapi tak jumpe. Dah hilang kot. Tapi aku ada novel melayu ni. Kau nak tak?”. Waktu tu aku hanya berharap yang ada seketul batu besar jatuh daripada langit lalu menghempap Adik aku. Tapi mana mungkin. Doa yang buruk-buruk memang tak mungkin akan termakbulkan. Tapi nasib sangat menyebelahi aku. Nasib baik cerita Harry Potter ni pun ada Part I dan Part II. Kebetulan, aku habis baca sama dengan ending cerita Part I. Untungkan. Hehe. Sekarang aku dah beli buku tu balik. Kalau Adik aku nak pinjam baca aku nak jawap ni “Kau baca la novel melayu kau tu mungkin tak akan hilang novel tu”. Mesti dalam hati dia pun berharap ada seketul batu besar turun daripada langit menghempap aku. Ada aku kisah.

Jadi matlamat aku nak habiskan baca buku ni sebelum cerita Part II keluar. Tak la aku jadi dungu tengok tanpa keghairahan.

Ok takat tu je la aku nak cerita. Aku nak uruskan Negara balik.

Bai.